communicatie

WhatsApp Communities - Wat is het en hoe werkt het?

Ken je deze al? WhatsApp heeft al even een nieuwe feature: Communities. Hiermee kun je afzonderlijke groepen samenbrengen onder één paraplu ☂️ en aankondigingen naar de hele community sturen. Ook kun je hiermee heel simpel kleinere discussiegroepen organiseren.

Toen ik er de eerste keer over las, deed het me denken aan de oude fora waar ik ooit heel actief op was. 

Inmiddels heb ik al even zitten pielemuizen om uit te vogelen hoe het precies werkt.  Maar het werkt fantastisch. Ik word er blijer van dan Slack of Discord. Ik krijg mijn draai daar maar niet gevonden.

Maar het idee om binnen een community meerdere "draadjes" te hebben met elk een eigen onderwerp, vind ik heerlijk! Daarom vond ik die ouderwetse fora ook zo briljant.

De highlights van WhatsApp Communities...

Groepschats hadden maximaal 256 deelnemers, nu 1024! Maar nú... kun je met een community nog veel meer! I'll tell you!

 • Je kunt een WhatsApp-community maken met maximaal 50 subgroepen naast de aankondigingengroep.
 • Je kunt maximaal 5000 leden aan de aankondigingengroep toevoegen.
 • Als je eenmaal in een community zit, wordt je telefoonnummer verborgen (behalve voor admins en de mensen met wie je in een subgroep zit).
 • Eenmaal toegevoegd aan een community, kun je makkelijk switchen tussen de groepen.
 • Beheerders van communities kunnen aankondigingsberichten naar iedereen sturen. In tegenstelling tot bij groepen, kunnen alleen beheerders hier iets plaatsen. Dit houdt de communicatie lekker overzichtelijk.
 • Binnen de community kun je meerdere onderwerpen aanmaken (dit is een subgroep binne de community) en binnen elk onderwerp een verder gesprek aangaan.  Ideaal om overzicht te houden.
 • Communitybeheerders kunnen een ander lid communitybeheerder maken. Een community kan maximaal 20 beheerders hebben. De oorspronkelijke maker van een community kan niet verwijderd worden en blijft beheerder, tenzij deze de community uitschakelt.

Oke... maar eh... Hoe werkt het dan precies?

Time for some action... aan de slag dus!

Een community aanmaken:

 • In de app kies je voor Nieuwe chat.
 • Tik op Nieuwe community en Aan de slag.
 • Eerst geef je de community een passende naam (max. 24 tekens). In het vak eronder geef je de korte beschrijving van de community. Voeg ook een afbeelding toe: tik op de foto bovenin en kies of je een foto wil maken, een bestaande foto wil kiezen, een emoji wil kiezen of een afbeelding van het web wil halen.
 • Vervolgens voeg aan je subgroepen toe aan de community. Een subgroep bestaat uit een set gebruikers. Je kunt dus geen losse gebruikers toevoegen.
 • Klik op Groep Toevoegen. Kies voor Nieuwe groep maken als je nog geen subgroepen hebt of Bestaande groepen toevoegen als je een bestaande groep deel wil laten uitmaken van je community. (NOTE: Dit kan alleen als je ook beheerder bent van die groep.)
 • Je kunt maximaal vijftig groepen aan een community toevoegen. Je kunt instellen of dat leden groepen mogen toevoegen of niet.  

En dan... leden uitnodigen voor jouw community

 • Open de community en klik op de communitynaam, Leden bekijken, en dan Uitnodigen via link.
  Kies uit de beschikbare opties hoe je de uitnodigingslink voor de community wilt delen.
 • Als beheerder kun je op elk moment de link opnieuw instellen, zodat nieuwe gebruikers niet via de oude link kunnen deelnemen.

Tja, verder is het een kwestie van uitproberen wat voor jou en jouw communityleden het beste past!

Wat er nog niet mee kan...

Wat ik mis, maar wat mss nog gaat komen:

 • Je kan nog geen besloten, geheime of privé groepen aanmaken.
 • Als je lid wordt van een groep, dan kun je niet de chatgeschiedenis van die groep teruglezen. 
 • Je hebt alleen leden en beheerders, maar geen moderators. 

Leuk om de ontwikkelingen te gaan zien... who knows dus dat deze features nog gaan toegevoegd worden.

Naast Communities ook nieuw: polls...

Ook nieuw zijn polls in groepen: een nieuwe manier om in chats beslissingen te nemen, zonder iedereen in de chat te spammen. Ideaal! Geen geneuzel meer om een datum te prikken.  

Ach… en als ik dan toch bezig ben met leuke WhatsApp weetjes… nu kun je videobellen met maximaal 32 mensen tegelijk en kun je tot 2GB aan bestanden delen. 

Wist je dat je je tekst ook kunt opmaken?

Weliswaar een oudje, hoor… Wist je dat er een paar manieren zijn om je tekst op te maken? Dit kan al sinds 2016, maar blijft een leuke tip.

Zet je tekst *tussen sterretjes* als je het vetgedrukt wil hebben, tussen ~deze golvende streepjes~ als je je tekst wil doorstrepen en _tussen lage streepjes_ als je voor cursief wil gaan. 

Benieuwd...

Maar eh… ik dwaal af… Haha! Ik ben wel benieuwd of jij al actief gebruik maakt van WhatsApp Communities? Ik ben reuze benieuwd naar jouw bevindingen… 

Lees ook...

Chat openen
1
Waar kan ik je mee helpen?
WhatsApp met De Online Techlady
Hoihoi! 👋
Heb je een vraag? Let me know!