Fonts

Wat is een favicon? 

Wat is een favicon? Hoe maak je een favicon en hoe gebruik je een favicon  eigenlijk? Op al deze vragen krijg je antwoord in dit blog. Dus... Lees snel verder!

Wat is een favicon?

Een favicon zie je misschien wel vaker dan je denkt. Een favicon is namelijk het ienie mini icoontje dat je ziet bovenin, in de tabladen van je browser. Vaak is een favicon het logo van de business waarvan je de website bezoekt.

Leuk weetje waarom een favicon favicon heet...  (ik ben gek op weetjes... hahaha):
In 1999 kwam Microsoft met de wereldberoemde browser: Internet Explorer 5. Deze browser ondersteunde voor het eerst Favicons. Fun fact: Het woord favicon is afgeleid van ‘Favorite Icon’.

Waarom is een favicon belangrijk?

Er zijn een aantal redenen waarom favicons zo belangrijk zijn.

  • Een favicon zorgt voor herkenbaarheid: Een unieke, heldere favicon zorgt voor herkenbaarheid. Daardoor blijf je beter hangen bij je doelgroep en websitebezoekers.
  • Het is onderdeel van je branding: Een eerste contactmoment tussen consument en bedrijf is vaak een resultaat in Google. Een goede favicon draagt bij aan het overbrengen van je merk.
  • Snelle herkenning: Wanneer mensen je bedrijf al kennen weten ze je sneller (terug) te vinden tussen de zoekresultaten en bookmarks.

Én... een favicon wordt in de nabije toekomst nog belangrijker. Google experimenteert namelijk op dit moment met het laten terugkomen van favicons in de zoekresultaten van desktop laptops en pc's. Voorheen gebeurde dit alleen maar op tablets en smartphones. Een goede favicon kan dus zorgen dat iemand eerder op je website klikt, simpelweg omdat je opvalt.

Waar moet je op letten als je een favicon maakt?

Er zijn een aantal dingen die je in je achterhoofd moet houden:

  • Zo kun je het beste een vierkante of ronde favicon kiezen.
  • Ook kun je geen hele gedetailleerde logo’s gebruiken, omdat een favicon erg klein is en je dus details verliest. Kies daarom altijd een simpele, maar duidelijke favicon. Denk hierbij aan een simpele afbeelding of letter.
  • Begin altijd met een transparante achtergrond en met een bestand van 512×512 pixels.

Online favicon tools

Het makkelijkst om een favicon te maken is met het gebruik maken een online tool.

Zelf maak ik ze altijd in Canva. Ik download mijn ontwerp dan als PNG en converteert deze in een ICO door middel van deze Converter.

Maar ik heb ook goede ervaringen met Favicon.io/. Je download hier een ZIP bestand met allerlei formaten van je favicon. 

Favicon aan je website toevoegen

Er zijn meerdere methodes om een favicon op je WordPress website te krijgen.
De simpele versie is via Systeemaanpasser van Thema -> Algemene instellingen -> Site-identiteit. Maar ook via een een plugin kun je heel makkelijk je favicon toevoegen aan je WordPress website. Er zijn verschillende plugins die je kunt gebruiken, ik raad Favicon by RealFaviconGenerator aan.

  • Ga naar Plugins > Nieuwe plugin
  • Zoek op Favicon by RealFaviconGenerator
  • Installeer de plugin
  • Ga nu naar Weergave > Favicon en de rest spreekt voor zich

Klinkt easy peasy toch?... maar eh...

Nu dat je weet wat een favicon is, waarom een favicon belangrijk is, zelfs hoe je een favicon maakt en hoe je die op je website plaatst... maar toch... denk je nu misschien: "Dat zou ik wel willen, maar ik heb nog niet eens een Divi website. Hahaha! Dáár zou ik wel wat hulp bij kunnen gebruiken."

Let me know! Laten we kennismaken. Ik kan je vast helpen!
Meer hierover kun je hier lezen: https://deonlinetechlady.nl/wordpress-website-design/

Chat openen
1
Waar kan ik je mee helpen?
WhatsApp met De Online Techlady
Hoihoi! 👋
Heb je een vraag? Let me know!