Ideeën organiseren

Juffrouw popcorn

Juffrouw Popcorn word ik thuis genoemd. Ik pling de hele dag ideeën en vaak ook nog ‘s nachts. Mijn hoofd staat zelden stil. Ideeën zijn de brandstof van mijn business en mijn leven.

Juffrouw Popcorn word ik thuis genoemd. Ik pling de hele dag ideeën en vaak ook nog ‘s nachts. Mijn hoofd staat zelden stil. Ideeën zijn de brandstof van mijn business en mijn leven.

Ongetwijfeld heeft dat te maken met het feit dat ik HSS ben (Ondertiteling: HSS'er = de High Sensation Seeker onder de HSP'ers = High Sensitive Persons...), maar dat terzijde... hahaha!

Juffrouw Popcorn

Als ik mensen wel eens hoor praten over ideeën, hoor ik heel vaak zeggen dat ideeën hen ‘overkomen’ of dat ze ineens een ‘ingeving’ krijgen. Associatie met ongrijpbaarheid en spontaniteit.

Je hoort zelden hoe je ideeën kunt documenteren en organiseren. Zonde, want ik denk dat je veel plezier kunt beleven aan het systematischer benaderen van je ideeën. Omdat je dan meer tijd besteedt aan dat ene idee wat je echt belangrijk vindt.

"Huh Sas, doe jij dan daadwerkelijk iets met al die ideeën?" Ja, echt wel!!! Ik heb daar echt een systeem voor.

Maar ja… hoe weet je nou wanneer het echt tijd is één bepaald idee uit te voeren?

Elizabeth Gilbert heeft een heel interessant boek geschreven over creativiteit en inspiratie: Big Magic. Daarin beschrijft ze ideeën als levende wezens, met een eigen wil die je zeker af en toe streng moet toespreken. Ze schrijft dat alles valt en staat bij Taking Control! En ja, daar kan ik me echt heel erg in vinden!
Ze zegt: “Wees baas van je ideeën.”

“Je ideeën zijn als ministers. Stel je voor dat jullie bij elkaar zitten tijdens een ministerraad. Elk idee vraagt om tijd en middelen, en jij moet bepalen of en hoeveel je aan ze toewijst. ‘Jij krijgt de helft van je aangevraagde budget. En jij, jij moet eerst je zaken eens goed voor elkaar krijgen. Kom later maar terug, als je idee beter is uitgewerkt.”

Hoe briljante benadering!

Juffrouw Popcorn

Hoe ik nou orde breng in mijn pling-hoofd?

Ik heb een ouderwets notitieboekje ter grootte van mijn smartphone wat eigenlijk altijd meegaat. Ik schrijf daarin al mijn ingevingen voor nieuwe plannetjes. Van losse flodders tot flarden tekst of de outline van een heel nieuw online programma. Elke drie maanden neem ik de lijst even door.

Die lijst kun je als een agenda voor je jaarlijkse ministerraad gebruiken. Je neemt de ideeën door en bekijkt welke er klaar voor zijn om op te pakken.

Al een paar jaar werk ik op deze manier. En ik heb gemerkt dat het doornemen van de ideeën vooral goed werkt als ze je toetst aan de hand van criteria die belangrijk voor jou zijn. Dat kan van alles zijn natuurlijk. Bijvoorbeeld of je er geld aan kunt verdienen, of alleen onwijs veel plezier aan kunt beleven. Of dat het idee goed past bij de lifestyle die je de komende tijd voor je ziet: druk, of juist rustig met veel tijd voor je privéleven? Je kunt ze makkelijk scoren in een easy peasy tabelletje als deze:

Plezier           Kans op succes - business wise          Tijdsbesteding

Idee #1          …                                                                    …                    

Idee #2         …                                                                    …                    

In de lege cellen kun je noteren hoe een idee op elke variabele scoort.

Aan de hand van zo’n oldskool notitieboekje én een eigen bedacht scoringssysteem kom je goed beslagen ten ijs bij de ministerraad. Hahaha!

Nieuwsgierig...

Ik ben nu eigenlijk wel nieuwsgierig wat jij doet met al je ideeën! Durf jij jouw ministerraad aan te horen? Stuur gerust een bericht naar saskia@deonlinetechlady.nl

Chat openen
1
Waar kan ik je mee helpen?
WhatsApp met De Online Techlady
Hoihoi! 👋
Heb je een vraag? Let me know!