Online cursus maken

Hoe maak je eigenlijk een online cursus?

Je wil heel graag je kennis met de wereld delen, maar ja... hoe maak je eigenlijk een online cursus? In dit blog vertel ik je stap voor stap aan de hand van het Design Thinking Proces hoe je zoiets opbouwt.

Hoe maak je je eerste online cursus? Oef... je hebt onwijs veel kennis over jouw business, maar eh... over hoe je nou al die kennis tot een goede cursus omtovert... dat is wel effe wat anders. 😖

Laat ik beginnen met 3 hele bevrijdende ideeën:

 1. Leg je eigen lat niet meteen skyhigh, dat kan altijd later nog... 😉
 2. Jouw cursus hoeft niet meteen perfect te zijn: start lekker met een klein onderdeel van het grote geheel van jouw kennis die je wil overdragen, zodat het mooi in een afgekaderd gedeelte past.
 3. Overweldig je toekomstige cursisten niet met meteen 35 uur aan videomateriaal: 2 a 3 uur aan videomateriaal meer dan voldoende. 

The Design thinking proces helpt jou je online cursus te maken

Het Design Thinking Proces helpt je om stap voor stap het hele proces van het bouwen van een online cursus te doorlopen. "Eh Sas, wattuh??? Waar heb je het over?"

Dit model bestaat uit een aantal vaste activiteiten die oneindig vaak achter elkaar gedaan kunnen worden:

     • Bedenken
     • Bouwen
     • Testen
     • Verbeteren
Hoe maak je eigenlijk een online cursus? - Design Thinking Proces - Bedenken - Bouwen - Testen - Verbeteren

Eerst bedenk je je cursus (mindmap & prototype), dan ga je je cursus bouwen (met salespagina's en lespagina's in Learndash), dan ga je je cursus testen en met de ontvangen feedback ga je al deze stappen nog een keer doorlopen om je cursus te verbeteren. Net zolang je het helemaal hebt gefinetuned en jij onwijs tevreden bent met het resultaat en de cursist nog meer!

"Oke, Sas, als jij het zegt, maar kun je wat meer uitleg geven. Ik heb echt nog geen beeld hierbij wat ik hiermee kan..." Geen probleem! Hieronder leg ik het Design Thinking Proces uit.

 

Bedenk je online cursus - Mindmap

Allereerst start je met een leeg vel die je vol schrijft met:

 • wie je cursist is
 • welk probleem je cursist heeft
 • het onderwerp waar je cursus over moet gaan
 • wat je cursist gaat leren
 • welke oplossing jouw cursus geeft

Schrijf lekker alle pling ideeën die je hebt erbij, zodat dat wat in je hoofd zit visueel wordt als een soort mindmap.

Hoe maak je eigenlijk een online cursus? - Begin eerst met een mindmap

bedenk je online cursus - prototype met Logische opbouw

Alle punten die je in je mindmap hebt genoteerd, hebben waarschijnlijk een bepaalde logische volgorde. Wat moet je cursist eerst weten, zodat hij/zij klaar is voor het volgende gedeelte. 

Een logische opbouw maakt dat je cursist de kennis ook veel beter oppakt.

Per onderdeel wil je de volgende onderdelen zeker erin verwerken:

 • Introductie van het onderwerp
 • Uitleg over dit onderwerp
 • Aan de slag met dit onderwerp
 • Conclusie maken of haakje maken naar het volgende onderwerp van de volgende les

Maak met deze input je cursusframe, zodat je deze kunt gaan vullen met lesmateriaal. De cursus die je opbouwt, wordt je zo eerste prototype.

Hoe maak je eigenlijk een online cursus? - Cursusframe

Bouw je online cursus - salespagina & lespagina's uitschrijven

Dan ga je naar de volgende stap... alle input voor het bouwen!

De salespagina van je cursus is de aller belangrijkste pagina van je hele cursus. Via deze pagina verkoop je tenslotte je cursus. Neem dus goed de tijd voor deze ene pagina!

 • Ben heel specifiek in de titel van je salespagina, gebruik de juiste zoekwoorden, spreek je ideale klant aan.
 • Kies een afbeelding die de titel en de inhoud van de cursus ondersteunt qua look and feel
 • Een korte promotiefilm over hoe waardevol jouw cursus is, draagt erg bij (video content scoort nu eenmaal heel goed). Let wel: voeg meteen ondertiteling toe om het gemak voor de websitebezoeker extra te verhogen.
 • Schrijf uit wat de cursus inhoud, wat je ideale klant kan verwachten en wat hij/zij kan leren door het volgen van deze cursus.

Vervolgens bepaal je je prijs. Probeer een paar dingen met elkaar af te stemmen: Kwaliteit van de cursus, duur van de cursus en de prijzen om je heen in jouw business branche.

En dan... aan de slag met alle lespagina's! Een onderverdeling als de volgende werken vaak heel helder:

 • Cursus
  • Module
   • Les

Of:

 • Training
  • Hoofdstuk
   • Paragraaf
Hoe maak je eigenlijk een online cursus? - En bouwen maar...

Video als lesmateriaal

Video is onwijs geschikt als cursusmateriaal. Op een redelijk simpele manier kan je vrij snel goede video's maken. Vind je het in het begin nog wat spannend om in beeld te staan? Check eerst even in met jou in beeld en schakel daarna over naar een goede presentatie op die je aanvult met jouw verhaal.

Fijn als je veel praktijkvoorbeelden kunt aanhalen dat geeft extra beeld aan je cursist. En vergeet niet even samen te vatten aan het eind van je verhaal.

Tip: schrijf voor de eerste paar keer een script uit dat helpt je enorm om minder "eh's" te laten vallen. Gebruik storytelling, zodat je je kennis daaraan heel mooi kunt ophangen.

Tip: hou je video's lekker kort. Cursisten ervaren bijvoorbeeld 3x 5 minuten als veel prettiger dan 1x 15 minuten video.

Nog een tip: wacht een paar seconden voor je losbarst en sluit ook weer af met een paar seconden wachttijd, voordat je de opnametool uitzet. Dit geeft meer ruimte om je fragment netjes te knippen. Verder zou ik je videomateriaal sowieso niet al te veel bewerken, dat houdt je materiaal heel puur.

Wat je nodig hebt?

Extra lesmateriaal

Cursisten leren over het algemeen het beste als het lesmateriaal op verschillende manieren wordt aangeboden. Aan wat voor extra's zou je hierbij kunnen denken?

 • Oefensheets
 • Werkboeken (in de vorm van een invulbare PDF)
 • Toetsen/Quiz om te testen of het geleerde ook is blijven hangen
 • Interactie (via bijvoorbeeld een besloten Facebook groep)

Bouw je online cursus - Learndash als LMS-systeem

Tot aan dit punt kun je zelf een heel eind komen, maar ja... dan moet het nog in een heuse online leeromgeving komen te staan! Ik gebruik daar Learndash voor. Een van de meest waanzinnig gave LMS-systemen die er bestaan. (In dit blog vertel ik er nog veel meer over overigens: Hoe kies je de online academy die bij jou past?)

Maar ik kan me voorstellen dat als je geen technische kennis hebt van webbouw, dat je hier afhaakt. Nou, ik heb de oplossing hoor! Ik kan zo'n leeromgeving voor jou bouwen, zodat jij lekker door kan gaan met de rest!

 

Meer weten over het laten bouwen van een online academy door mij? Klik hier voor wat ik voor jou kan betekenen. Of... plan lekker meteen een kennismakingsgesprek in.

Hoe maak je eigenlijk een online cursus? - Laat een Learndash academy bouwen door De Online Techlady

Test je online cursus - Vraag om feedback 

En dan... spoel de tijd even vooruit... staat alles, alles id gevuld... Kritisch blijven kijken naar je eigen cursus is best lastig, dus vraag hulp hierbij in. Vraag om feedback.

Je zou bijvoorbeeld een pilot cursus kunnen draaien, waarbij je tegen een zeer scherpe en eenmalige prijs cursisten toegang geeft tot je nieuwe cursus, die als tegenprestatie jou feedback geven op de inhoud.

Hoe maak je eigenlijk een online cursus? - Vraag om feedback

vebeter je online cursus - terug naar de tekentafel

Verzamel alle feedback en ga hiermee aan de slag, met de middelen die je op dit moment ter beschikking hebt. Verwerk zoveel mogelijk feedback waar jij wat mee kan.

The key to succes is: Aanpassen, verbeteren, aanscherpen. Net zolang je het helemaal hebt gefinetuned en jij onwijs tevreden bent met het resultaat en de cursist nog meer!

Hoe maak je eigenlijk een online cursus? - Terug naar de tekentafel

The Design Thinking proces

Gaaf werkt dit Design Thinking Proces, hè?! Wordt het je al wat duidelijker hoe je nu eigenlijk een online cursus maakt?

En nu...?

Ga je nu meteen aan de slag met het bedenken van jouw eerste online cursus? Hoe gaaf zou dat zijn, zeg!

Mocht je aanhikken tegen dat technische gedeelte: het bouwen van jouw academy, let me know. Stuur gerust een bericht naar saskia@deonlinetechlady.nl of plan meteen een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek in. Ik help je graag.

Plan een kennismakingsgesprek met De Online Techlady
Chat openen
1
Waar kan ik je mee helpen?
WhatsApp met De Online Techlady
Hoihoi! 👋
Heb je een vraag? Let me know!