Learndash

Zoveel mensen zoveel smaken

Hoe kies je de online academy die bij jou past? In dit blog leg ik je hier alles over uit!

Wat is een online academy?

Het is niet altijd even eenvoudig de verschillende termen en begrippen die gebruikt worden te vergelijken of te begrijpen. Een “Online Academy” bijvoorbeeld, wat is dat nu eigenlijk?

Het is meestal een leeromgeving of LMS (leer management systeem). Toch is het vaak niet veel meer dan een website waar je een cursus kan vinden en vervolgens kan doorklikken. Als het meezit kom je dan direct bij de inhoud die je zoekt en kan je ook de cursus kopen. Vaak is dit de start van een groter geheel. 

Waarom zijn online leeromgevingen zo populair geworden?

Het gebruik van online leeromgevingen heeft een enorme vlucht genomen. Mensen hebben de afgelopen jaren (zeker ook door de corona-pandemie) meer behoefte gekregen aan online diensten en producten, waaronder online onderwijs. Zeker nu is het voor veel ondernemers dé manier om een voorsprong te nemen op concullega’s die hun diensten niet uitbreiden.

Er zijn veel voordelen te noemen, maar dit zijn toch wel de belangrijkste redenen om een online leeromgeving toe te voegen aan je business:

  • Toegevoegde waarde voor je klanten
  • Waardevermeerdering van je bestaande aanbod
  • In korte tijd grote stappen met je klanten maken
  • Een extra verdienmodel voor je business

Wat is een LMS – Learning Management System?

Een LMS, een Learning Management System, zorgt ervoor dat jij jouw online programma kunt aanbieden, dat het online programma gekocht kan worden, dat mensen toegang krijgen tot het juiste online programma en dat de deelnemers automatisch een factuur ontvangen.

Wil je jouw programma/cursus online gaan verkopen? Dan kun je niet zonder een goed LMS systeem! Maar ja… dan begint de ellende… Er zijn ontzettend veel verschillende systemen en plug-ins. En ieder systeem en plug-in kent zijn voor- en nadelen. Ook verschillen de mogelijkheden en investering per systeem enorm. Welke tool moet je dan kiezen??? 

Waar moet je op letten bij het kiezen?

Hieronder een aantal tips waarop je moet letten.

  • Alle content beschikbaar via één portaal: Ben je op zoek naar een Leer Management Systeem, let er dan op dat je bij alle content kunt via één portaal. Op die manier hoef je maar een keer in te loggen.
  • Voortgangsinformatie: Bij een goed LMS krijgt zowel de gebruiker als de beheerder informatie over de voortgang. Een gebruiker blijft zo op de hoogte van zijn eigen voortgang.
  • Zoekfunctionaliteit: Een serieus LMS heeft een ruim aanbod aan cursussen, e-books, video’s en andere kennisbronnen. Lastig zoeken.. Een duidelijke navigatiestructuur helpt, maar met een slimme zoekfunctionaliteit en goede filteropties vind je zeker in no-time wat je nodig hebt.
  • Community: Of je gebruikers nou graag in groepsverband studeren of zich liever heerlijk only-the-lonely er voor gaan, iedereen zit weleens met een inhoudelijke vraag of wil even contact met een mede-cursist. Check daarom of het LMS dat je op het oog hebt, ook de mogelijkheid biedt in contact te komen met de community.
  • Leertrajecten uitstippelen: Zomaar een cursus doen is natuurlijk prima. Wat iemand ook leert, het draagt altijd bij aan de ontwikkeling. Maar nog beter is het om toe te werken naar een vastgesteld doel en vooraf te bedenken hoe de weg naar dat doel eruitziet. Een duidelijke en doelgerichte route naar succes.
  • Eigen huisstijl: Als je kiest voor een LMS, let er dan op dat je de omgeving in je eigen huisstijl kunt krijgen en dat je je eigen content kunt toevoegen, variërend van algemene teksten om je gebruikers te motiveren en te sturen tot eigen leermiddelen, leerpaden én kennissessies.
  • Diversiteit aan leermiddelen: Check of het LMS dat je voor ogen hebt genoeg leermiddelen biedt. Dan doel ik niet alleen op het aantal cursussen, maar ook op de diversiteit in het aanbod. Denk daarbij aan de mogelijkheden voor klassikale momenten, online cursussen, e-books, audiofragmenten, maar ook proefexamens en support.
  • Mobile friendly: Misschien overbodig te noemen, maar check of het LMS ook mobile-friendly is. Zo kunnen je cursisten ook in de trein, het vliegtuig, op het toilet of in de wachtkamer bij de tandarts nog snel even in jouw cursus duiken.

Heel wat functionaliteiten om over na te denken dus…

Welke systemen en plug-ins moet je nu kiezen?

Regelmatig zie ik de volgende vraag voorbij komen in Facebook groepen of op LinkedIn. “Ik wil een online training maken, welke tool raad jij aan?” Vervolgens komen er minimaal 5 verschillende antwoorden van mensen vanuit eigen ervaring. Of iemand noemt de tool waarmee ze online leeromgevingen bouwen. 

Wanneer kies je voor Learndash, Wishlist Member of Huddle? Of is Kajabi voor jou de beste tool?Geweldig natuurlijk, al die reacties op die vraag. Maar al snel zie je door alle opties jouw beste keuze niet meer. En of het nu handig is om jouw keuze te laten afhangen van of iemand er goed mee kan werken… mmmm, don’t think so!

Als je het mij vraagt, is de keuze afhankelijk van de opzet van je training of cursus. Die bepaal je eerst. Op basis van die opzet kies je de tool.

Om je vervolgens een goed beeld te geven van wat er allemaal mogelijk is met beschikbare systemen en plug-ins, zal ik in dit blog een aantal populaire tools belichten.

NB er zijn nog veel meer systemen en plug-ins om jouw online academie mee te bouwen, hoor! Deze opsomming is dus zeker niet compleet, maar dit zijn wel een beetje de meest gebruikte systemen. Ieder systeem heeft nou eenmaal zijn eigen voor- en nadelen. 

Learndash

LearnDash is een plug-in en geen systeem. Learndash is een gebruiksvriendelijk systeem, wat makkelijk te koppelen is met WooCommerce; zodat het proces vanaf de verkoop tot en met de toegang tot de online cursus volledig kan worden geautomatiseerd.

Met LearnDash kun je een onbeperkt aantal cursussen aanbieden. Je bouwt trainingen op met modules, hoofdstukken en paragrafen.

LearnDash is een betaalde plug-in. LearnDash sluit perfect aan op elke WordPress omgeving in tegenstelling tot bijvoorbeeld de online leeromgeving van Huddle en SYS die in een apart systeem zijn gebouwd.

Je hoeft voor LearnDash geen nieuwe website te laten bouwen. Met een plugin wordt de online leeromgeving gewoon in je bestaande website gehangen (of op een subdoemin). LearnDash werkt vanuit de cloud en wordt daardoor voortdurend geüpdatet en verbeterd. En je gegevens staan niet op je eigen server of computer, dus bij een crash of overstap naar een andere computer verhuist je online leeromgeving automatisch mee. Hier vind je de prijzen per pakket. De kosten zijn duidelijk en transparant en je weet precies wat je ervoor krijgt. Een grote pre op andere online leersystemen zoals Course-Flow is dat je bij LearnDash een onbeperkt aantal cursussen aan een onbeperkt aantal deelnemers kunt aanbieden zonder extra kosten. Updates van het systeem worden voortdurend automatisch gedaan en zijn gratis. En ook analyses en inzichten over je klantbestand zijn gratis. Interactie met je klanten of het aanmaken van bijvoorbeeld een quiz? Allemaal gratis bij LearnDash.

Mogelijkheden LearnDash:

• Eenvoudig te koppelen aan WordPress-website
• Maandelijks of eenmalig betalen instellen via iDeal
• Designen in je eigen huisstijl
• Integratie met boekhouding en e-mail tools mogelijk
• Meerdere cursussen aanbieden
• Cursus kan uit meerdere hoofdstukken en lessen bestaan
• Voortgang van de deelnemer tonen
• Toets of quiz aan het einde van het hoofdstuk of cursus
• Gepersonaliseerd certificaat van deelname na afronding van de cursus
• Gratis lessen weggeven aan een deelnemer
• Content dagelijks, wekelijks of maandelijks geautomatiseerd laten vrijkomen (content dripping)
• Video’s toevoegen aan jouw cursussen
• Audio’s toevoegen aan jouw cursussen
• PDF’s toevoegen aan jouw cursussen

Voordelen LearnDash:

• Eenvoudig te downloaden
• Designen in dezelfde stijl als je website
• Als je thema geschikt is voor je mobiel is de cursus dat ook
• Werkt hetzelfde als nieuwe pagina’s en berichten maken in WordPress
• Deelnemers hebben na betaling direct toegang tot de training
• Alles verloopt echt naadloos vanaf de bestelling tot en met de toegang tot de cursus
• Eenmalige investering en daarna geen maandelijkse kosten
• Content dagelijks, wekelijks of maandelijks geautomatiseerd laten vrijkomen (content dripping)

Nadelen Learndash:

• Extra plug-ins nodig bij integreren Active Campaign of een andere e-mailmarketingprogramma
• Hoge eenmalige aanschafkosten
• Technisch lastiger om op te zetten

Wishlist Member

Met de plug-in Wishlist Member kun je content afschermen voor bezoekers. Per pagina kun je dit instellen. Je bouwt dus niet echt een aparte online academie, maar schermt pagina’s af voor mensen die geen toegang hebben en dus niet de online training hebben aangeschaft.

Het is een plug-in voor WordPress en geen systeem. Het nadeel van Wishlist Member is dat het lastig is om echt een online cursussysteem te ontwerpen. Je kunt geen lessen of modules toevoegen, maar alleen pagina’s en berichten in WordPress aanmaken.

In Wishlist werk je met levels. Per pagina geef je aan welk level toegang tot die pagina mag hebben. Stel dat je bijvoorbeeld twee online trainingen aanbiedt: training A en training B, dan koppel je de pagina’s die horen bij training A aan het level dat hoort training A. De pagina’s die horen bij training B, koppel je aan het level dat hoort bij training B. Op deze manier zorg je ervoor dat mensen die alleen training A gekocht hebben, geen toegang hebben tot training B en andersom.

Klikken ze op een pagina die afgeschermd is en waar ze geen toegang voor hebben? Dan krijgen ze een pagina te zien met de reden waarom de inhoud voor hen niet beschikbaar is.

Oplossing: maak een overzichtspagina te maken waarop je alle trainingen zet die je aanbiedt. Bijvoorbeeld door middel van afbeeldingen. Je deelnemers klikken dan op de afbeelding van de training die ze gekocht hebben en hebben gelijk toegang tot de content. Nadat ze op de overzichtspagina van je trainingen geklikt hebben, kun je nog per training een module overzicht tonen. Zo is het voor je deelnemer altijd overzichtelijk.

Bij Wishlist Member koop je de plug-in voor één website of 50 websites. Je betaalt hiervoor per jaar en je vindt de prijzen hier.

Mogelijkheden Wishlist Member:

• Content dagelijks, wekelijks of maandelijks geautomatiseerd laten vrijkomen (content dripping)
• Instellen wie er toegang krijgt tot bepaalde pagina’s en berichten
• Error-pagina bij geen toegang zelf instellen
• Een module die in meerdere trainingen voorkomt eenvoudig in alle trainingen beschikbaar stellen

Voordelen Wishlist Member:

• Werkt op alle WordPress thema’s
• Content dagelijks, wekelijks of maandelijks geautomatiseerd laten vrijkomen (content dripping)
• Direct toegang voor je deelnemer tot alle lessen en modules: ze kunnen zelf kiezen waar ze mee beginnen
• Pagina’s koppelen aan meerdere levels of trainingen
• Een module die in meerdere trainingen voorkomt eenvoudig in alle trainingen beschikbaar stellen
• Eenvoudig te downloaden en installeren

Nadelen Wishlist Member:

• Koppeling met WooCommerce of PayPro nodig voor betalingen
• Voortgang van deelnemers is niet te volgen
• Deelnemers kunnen hun eigen voortgang niet zien en niet zien waar ze zijn gebleven

Kajabi

Kajabi is een alles-in-één platform. Kajabi is ook via een app beschikbaar, zodat jouw klanten je cursus via hun mobiel kunnen volgen. Na de proefperiode van 14 dagen betaal je per maand. Hier vind je de exacte prijzen per pakket.

Mogelijkheden Kajabi:

• Online trainingen, Webinars, documentatie
• Standaard templates of zelf ontwikkelen in je eigen design
• Integratie met PayPal
• E-mail marketing systeem
• Connecten met je klanten in een community
• Ook te gebruiken als app

Voordelen Kajabi:

• Verschillende pakketten mogelijk
• Klanten krijgen na betaling direct toegang tot de content
• Content dagelijks, wekelijks of maandelijks geautomatiseerd laten vrijkomen (content dripping)
• Online Community
• Eigen e-mailmarketingsysteem
• Goede helpdesk
• Constante doorvoering verbeteringen
• Automatische factuur naar klanten
• Te gebruiken voor iedereen (ook zonder technische kennis)
• Gekoppeld met Stripe en PayPal
• Designen in eigen huisstijl

Nadelen Kajabi:

• Geen Nederlandse helpdesk
• Koppeling met iDeal alleen mogelijk via externe oplossing voor zo’n €50,- per maand

Course Flow

Course Flow is ook een Nederlands systeem om online trainingen in te maken. Binnen 1 minuut is jouw online leeromgeving klaar voor gebruik en kun je beginnen met bouwen. In Course Flow bouw je visueel, dus je ziet meteen wat je deelnemers ook te zien krijgen. Je kunt eenvoudig je huisstijl toevoegen en bouwen in meerdere kolommen. Je hebt naast de online trainingen ook je eigen community waarin deelnemers je privéberichten kunnen sturen, elkaar vragen kunnen stellen en groepsgesprekken kunnen starten.

Course Flow kun je 14 dagen gratis uitproberen. Na deze 14 dagen betaal je maandelijks een bedrag, afhankelijk van de functies die je wil en het aantal deelnemers wat je binnen jouw account bedient. De prijzen vind je hier.

Mogelijkheden Course Flow:

• Visueel bouwen, zodat je meteen ziet hoe het er visueel uit komt te zien
• Design in jouw huisstijl
• Voortgang deelnemers inzien
• Content dagelijks, wekelijks of maandelijks geautomatiseerd laten vrijkomen (content dripping)
• Betaling per week, maand, jaar of eenmalig via automatische incasso
• Meerdere trainingen en lessen toevoegen
• Online community
• Nederlandse helpdesk
• Geïntegreerde e-mailmarketing

Voordelen Course Flow:

• Verschillende pakketten mogelijk
• Klanten krijgen na betaling direct toegang tot de content
• Online community
• Betaling per week, maand, jaar of eenmalig via automatische incasso
• Voortgang deelnemers inzien
• App voor iOs en Android
• Gebruiksvriendelijk
• Koppeling met Mailblue, ActiveCampaign, Mailchimp, Aweber, LaPosta, Enormail en Autorespond
• Content dagelijks, wekelijks of maandelijks geautomatiseerd laten vrijkomen (content dripping)
• Nederlandse helpdesk
• Designen in eigen huisstijl
• Back-ups bij Course Flow

Nadelen Course Flow:

• Maandelijkse betaling

Huddle

Huddle is een e-learning systeem dat is ontwikkeld door IMU. De eigenaren zijn Tonny Loorbach en Martijn van Tongeren. Het gaat om een Nederlands syteem dat een alles-in-1 software heeft voor het verkopen en aanbieden van jouw online programma.

Met Huddle kun jij je online programma aanbieden. Om je online programma te kunnen verkopen heb je Plug en Pay nodig. Maar dat niet alleen, ook kun je op je eigen domeinnaam een community forum toevoegen, waar deelnemers dus op jouw website zelf vragen kunnen stellen en kunnen sparren met andere deelnemers. (Zonder Huddle zou je hier een Facebookgroep voor kunnen inzetten bijvoorbeeld.)

In de community kun je diverse ‘boards’ maken, waarop leden met elkaar kunnen communiceren. Er kunnen vragen gesteld worden in de vorm van een poll, maar leden kunnen elkaar ook privéberichten sturen. Als beheerder van de community kun je banners plaatsen voor events en acties. Anderen laten adverteren in je community forum? Dat is ook mogelijk! Wil je geen online community aanbieden bij je online programma? Dan kun je deze functie uitschakelen.

Verder is het leuke van Huddle dat je gebruik kunt maken van gamification technieken om deelnemers actief en betrokken te houden. Je kunt bijvoorbeeld punten toekennen aan leden, afhankelijk van hoe actief ze zijn in de community. Op het leaderboard is zichtbaar hoeveel punten ieder lid heeft. Gewonnen challenges worden beloond met trophies. Zo wordt jouw online training een interactief en leerzaam spel.

Met de tool Zapier kun je Huddle aan meer dan 2000 andere systemen koppelen, bijvoorbeeld aan je betalingssysteem of e-mailmarketing.

Huddle is niet technisch en werkt eenvoudig. Je kunt een gratis proefperiode van 14 dagen aanvragen. Wat de prijs van Huddle is na deze proefperiode vind je hier.

Mogelijkheden Huddle

• Aanbieden van online programma’s
• Online programma’s verdelen in modules en lessen
• Het beveiligen van je programma’s met verschillende levels voor verschillende klantgroepen
• De voortgang van de deelnemer bijhouden
• Content dagelijks, wekelijks of maandelijks geautomatiseerd laten vrijkomen (content dripping)
• Deelnemers hebben een eigen profiel en krijgen notificaties
• Deelnemers een quiz of toets laten maken
• Een handige FAQ plaatsen
• Mogelijk om te koppelen via Zapier met CRM, e-mailmarketing, administratie- en/of webshop systemen.

Voordelen Huddle:

• Instapklaar
• Niet technisch
• Méér dan alleen een e-learning systeem: ook je eigen community
• Gamification technieken toepassen om deelnemers actief en betrokken te houden
• Alles onder je eigen domein
• Gratis twee weken proefperiode
• Een Nederlandse helpdesk
• Gratis mobiele app

Nadelen Huddle:

• Maandelijkse of jaarlijkse betaling (terugkerende investering in plaats van eenmalig)
• Keuze uit slechts twee designopties

Poppyz

Poppyz is is een Nederlandse plug-in waar jij je online academie mee kunt bouwen. Deze heeft Simone Levie ontwikkeld en is onderdeel van haar MPOP (Maak Prachtige Online Programma’s programma. De plug-in komt inclusief een automatisch facturatiesysteem, bestellinks en een beveiligde online academie. Als beheerder van de online academie heb je een Mollie account en Mollie API Key nodig.

Mogelijkheden Poppyz:

• Aanbieden van een onbeperkt aantal trainingen
• Aanbieden van online producten, bijvoorbeeld een betaald e-book
• Werken met kortingscodes of coupons
• Eigen beheer van de klanten en administratie: het systeem stuurt facturen automatisch naar je klanten
• In combinatie met AffiliateWP kun je ook aan affiliate marketing doen
• Koppeling met Mollie
• Koppeling met MailBlue, ActiveCampaign, Mailchimp, Autorespond en Mailerlite

Voordelen Poppyz:

• Onbeperkt aantal trainingen
• Online producten toevoegen, bijvoorbeeld betaald e-book
• Eigen beheer klanten en administratie
• Nederlandse helpdesk
• Ben je lid van het MPOP programma van Simone Levie? Dan ontvang je gratis toegang tot Poppyz én ook gratis toegang tot het thema Divi om je online programma visueel mee vorm
te geven. Normaal betaal je voor Poppyz en Divi samen best wat geld. Dit krijg je dus gratis als je lid bent van het MPOP Programma van Simone Levie.

Nadelen Poppyz:

• Alleen voor MPOP klanten van Simone Levie

SYS

Met het SYS (Start Your Site) platform kun je niet alleen je online programma aanbieden, maar ook je volledige website opmaken. SYS is een Nederlandstalig software systeem, inclusief support en ondersteuning, ontwikkeld door Marten Lifgthart en Vanessa Carreiro.

Het handige van SYS is dat je alles op één plek hebt: dit is makkelijk voor jou en voor je klanten. Ze kunnen je blogs lezen, informatie zoeken, afrekenen, hun bestellingen bekijken en een online training volgen. En dat alles op dezelfde website.

Het systeem is heel eenvoudig en goed te gebruiken als je a-technisch bent. De Nederlandse helpdesk staat altijd voor je klaar. SYS werkt met drie pakketten. De prijzen voor deze drie pakketten vind je hier.

Mogelijkheden SYS:

• Betaalde én gratis trainingen aanbieden
• Klanten krijgen na betaling direct toegang tot de content
• Koppeling mogelijk met ActiveCampaign, MailBlue, Mailchimp en Mailerlite
• Mogelijkheid voor content dripping
• Veel designmogelijkheden, zodat je je eigen huisstijl kunt
doorvoeren en herkenbaarheid voor deelnemers creëert
• Extra inzicht in het gedrag van je deelnemers
met voortgangsrapporten
• Toetsen met certificaten mogelijk

Voordelen SYS:

• Designen in je eigen huisstijl
• Alles op één totaalplatform
• Verschillende paketten mogelijk
• Gratis intakegesprek
• Overstapservice
• Nederlandse helpdesk voor je technische vragen

Nadelen SYS:

• Niet mogelijk om alleen één module te kopen voor het bouwen van online training

En… Nieuwsgierig waarom ik heb gekozen voor Learndash?

Toen ik begon met mijn eerste online training te maken merkte ik dat de plugin, LifterLMS, die ik gebruikte mij beperkte. Het werkte voor mij net niet fijn genoeg. Ik wilde meer mogelijkheden en die waren er niet. Dus begon mijn zoektocht… én trial-and-error-periode.

Ik heb heel wat uitgeprobeerd uitgeprobeerd en kwam uiteindelijke via Laura van Virtual Flow bij Learndash terecht. Zij verzorgt de hosting voor mijn academie. (Ook ik vind het fijn om sommige dingen uit handen te geven… ;-))

Learndash voelde meteen goed, heeft ongekende mogelijkheden, werkt intuïtief en is zo passend bij al mijn wensen die ik had voor mijn online academy! 

Wat voor mij absolute voordelen zijn:

  • Nederlandse taal
  • Je kunt de lessen vrijgeven wanneer jij wilt (content dripping)
  • Erg gebruiksvriendelijk om mee te werken, zowel als beheerder als gebruiker
  • De mogelijkheid om een quiz, toets of certificaat toe te voegen
  • Inzicht in de progressie van deelnemers, zo kun je ze bijvoorbeeld een steuntje in de rug geven
  • Uitgebreide betaalmogelijkheden via WooCommerce (gekoppeld aan Mollie en zo is o.a. Ideal dus mogelijk)
  • In combinatie met WPFusion communiceert mijn academy met mijn e-mailmarketingsysteem – alles verloopt echt naadloos vanaf de bestelling tot en met de toegang tot de cursus
  • Uitgebreid cursusmanagement
  • Compatible met meerdere WordPress thema’s en builders

Al 12 jaar ben ik zelfstandig ondernemer en heb ik altijd mijn eigen websites en academies gemaakt. Door schade en schande word je wijs en dat gold zeker ook voor mij in de beginjaren.

Gaandeweg ervaarde ik wat op een website werkt en wat niet. In deze jaren heb ik dé skills geleerd die nodig zijn om successen te behalen. Zoveel praktijkervaring, daar kan geen opleiding tegenop.

En nu vind ik er niks leuker dan achter de schermen alle koppelingen zo te maken dat zelfs externe systemen zoals je e-mailmarketingsysteem heel veel werk uit handen neemt. “Vinkje hier, linkje daar” is echt mijn persoonlijke feestje.

En precies déze skills kan ik inzetten voor jou!

Neem gerust contact op via saskia@deonlinetechlady.nl  als je eens wil sparren over jouw ideeën voor een eigen online academy.

Plan een kennismakingsgesprek met De Online Techlady
Chat openen
1
Waar kan ik je mee helpen?
WhatsApp met De Online Techlady
Hoihoi! 👋
Heb je een vraag? Let me know!