Content

Het belang van SIMPEL

Wist je dat... Hoe simpeler je content is, hoe groter de kans dat je begrepen wordt. En… Hoe groter de kans dat je begrepen wordt, hoe groter de kans dat mensen ook iets gaan doen met jouw content. En uit die actie volgt resultaat! Maar oef... het is best heel lastig iets écht simpel te maken!

Je content simpel maken is meer dan simpele woorden en simpele zinnen gebruiken. Daarmee wordt het simpeler, maar nog niet écht simpel. Je moet ook een proces hebben voor het geheel, het totale plaatje. 

Zo maak je je content simpel (in 6 stappen)

1. Begin met de deadline

Je deadline is leading!

  • Je deadline bepaalt hoeveel tijd je mag besteden aan je content.
  • Je deadline bepaalt hoe hoog je je eigen lat kunt leggen.
  • Je deadline bepaalt wanneer je écht gaat publiceren.

Het is dus niet af als het perfect is... (want... dat is namelijk nooit! Dat weet je vast zelf ook wel!). 
Het is af als de deadline daar is.

2. Verzamel je gedachten

2. Verzamel je gedachten

Verzamel je gedachten, plingmomenten, flarden tekst en schrijf ze op, op een centrale plek. Daarmee bedoel ik dus alles wat je hebt bedacht terwijl je in de trein zat, in de file stond, aan het koken was, tijdens de was opvouwen, tijdens het wandelen met je hond... Schrijf het écht op!

Het hoeven geen mooie zinnen te zijn. Er hoeft geen structuur in te zitten. Het hoeft nog niet te kloppen. Het enige doel is: Opschrijven, zodat het uit je hoofd is en je het ook niet meer kunt vergeten! Mensen zijn niet gemaakt om dingen te onthouden. We vergeten veel meer dan we in de gaten hebben. Om te onthouden moet je dingen opschrijven.

NOTE: Ik gebruik hiervoor zelf Toggle in combinatie met de app Braintoss. Als ik dan content wil gaan schrijven, heb ik altijd al een toffe basis voor uitgebreidere content.
Extra NOTE: Geen tijd of zin om te schrijven? Spreek het in en laat Braintoss het uittikken voor je... 😉 

3. Breng structuur aan

Groepeer nu je losse plingideeën, gedachten en flarden tekst. Schrijf hier en daar een tussenzin om de content al wat meer met elkaar te verbinden. Zo ontstaat er een hele ruwe versie van wat later het artikel wordt.

4. Zorg dat het met Jip en Janneke taal voor iedereen begrijpelijk is

Zorg dat een kind van 8 je content begrijpt. Op die manier uitleggen dwingt je om alleen super eenvoudige woorden te gebruiken. Echt Jip en Janneke dus. Je komt er op deze manier sneller achter welke delen van je verhaal:

  • verwarrend zijn
  • niet goed zijn opgeschreven
  • nog meer uitleg nodig hebben

Verbeter je verhaal en herhaal dit net zo lang tot je verhaal glashelder is. 

5. Maak van de conclusie jouw titel

De meeste content wordt geschreven volgens deze opbouw:

  1. Hier is een probleem dat ik probeer op te lossen
  2. Dit is de achtergrond van het probleem
  3. Dit zijn mogelijke oplossingen
  4. Tot slot: hier is mijn conclusie

Maar... het duurt nu onwijs lang voordat je bij je belangrijkste punt komt. Pffff... misschien is je lezer daardoor allang afgehaakt? Het is dus beter om meteen to the point te komen. Hoe? Door de conclusie direct bovenaan te zetten. Misschien zelfs wel als titel! Pas daarna geef je de onderbouwing. 

6. De 25-25 regel

Korte content wordt veelal meer gelezen en is daarmee bijna altijd een betere tekst. Maar hoe maak je van een lange tekst een korte tekst, zonder de inhoud teniet te doen? Met de 25-25 regel. "Eh, Sas, wattuh???"

Stap 1: Schrap 25% van de woorden. Easy peasy! Daarna leg je je tekst even weg.

Stap 2: Schrap nog eens 25% van de woorden. Mmmm, dit is moeilijker. Maar wat helpt, is om dit in je achterhoofd te houden: bij iedere alinea zet je met een paar steekwoorden welk punt je met die alinea wilt maken. Als je dat doet, zul je zien dat je echt nog makkelijk wat woorden kunt schrappen.

Met 25-25 regel kun je je teksten met 50% inkorten terwijl de inhoud gewoon overeind blijft. Coole techniek, hè?! 

En vergeet niet dat...

20% van de content pakt 80% van de aandacht. Dus... Maak je content simpeler. Dan wordt je verhaal beter en krijgt het meer aandacht.

Chat openen
1
Waar kan ik je mee helpen?
WhatsApp met De Online Techlady
Hoihoi! 👋
Heb je een vraag? Let me know!