WordPress

404-pagina

Hoe belangrijk is een 404-page? “Een wattuh, Sas?” In dit blog leg ik je hier alles over uit!

Waneer zie je een 404-page?

Grrrr… weer een 404 pagina! “Wat is dat?” denk je misschien. Een 404 error krijg je als de website(pagina) die je probeerde te bereiken niet op de server gevonden wordt. Het betekent dat de pagina nooit heeft bestaan, verwijderd of verplaatst is; de gevraagde pagina bestaat in ieder geval niet meer op de door jouw ingevoerde URL. Deze 404 error komt na verloop van tijd wel eens op websites voor; pagina’s worden wel eens verwijderd of vervangen.

Wat kunnen de oorzaken van een 404-page zijn?

* Onjuist getypte URL
* Fout bij kopiëren en plakken
* Broken link
* Verkorte link
* Content is verplaatst of verwijderd 

Een 404-page: een must-have!

Als je een website hebt, zou je er een moeten hebben vind ik! Goede 404 pagina’s waarschuwen de bezoeker dat de pagina die hij probeerde te vinden niet meer bestaat, en begeleidt die bezoeker (hopelijk) naar een ander gedeelte van de website. Helaas worden 404 pagina’s vaak over het hoofd gezien en als een bijzaak beschouwd. Je stopt talloze uren in je website en alle pagina’s, maar wanneer de 404-pagina aan de beurt is, wordt er vaak tijd bespaard en niet meer naar de pagina omgekeken. En dat is zonde.

Drie top DOT tips voor jou:

  1. Redirect/verwijs niet alleen maar naar de homepage: je plaatst je bezoeker weer helemaal aan het begin van je funnel met een ‘zoek het maar lekker zelf uit!’ attitude. Biedt dus ‘n alternatief aan: je wil niet dat bezoekers je site ontevreden verlaten. Plaats dus bijvoorbeeld ‘n zoekveld, verwijs ze naar populaire blog berichten, etc.

     

  2. Vertel dat er iets mis is gegaan: vertel in Jip en Janneke taal dat er iets fout is gegaan. Probeer de term ‘404 error’ te vermijden. Je kunt gerust humor gebruiken om de boodschap overbrengen en verontschuldig je. Geef de bezoeker niet de schuld.

  3. Gebruik afbeeldingen: verduidelijk je boodschap met pictogrammen, foto’s, GIFS of (bewegende) afbeeldingen.

Hoe moet je het zeker niet doen?

‘Error 404, er is een fout opgetreden’ ->Je bezoeker denkt: “wat er fout is gegaan? Veel te technisch!”

 ‘Je hebt een fout gemaakt’; -> Nooit een wijzend vingertje!

‘Klik hier om terug te gaan naar de homepage’; -> Het is zonde om je bezoeker aan z’n lot over te laten.

En… ik ben wel nieuwsgierig!

Heb jij al een 404-page? Vertel! 😜

Pssst… Als je er nog niet een hebt, neem gerust even contact op via saskia@deonlinetechlady.nl  Ik kan een 404-pagina voor je maken. 

 

TIP: Je kunt een strippenkaart bij mij kopen voor dit soort klusjes.

Chat openen
1
Waar kan ik je mee helpen?
WhatsApp met De Online Techlady
Hoihoi! 👋
Heb je een vraag? Let me know!